Z biznesem mi do twarzy
Gościem Joanny Cieślak-Ospalskiej będzie Agnieszka Michałowska, właścicielka Akademii Kulinarnej Studio A.
Akademia Kulinarna ruszyła pod koniec 2015 r. To nowocześnie wyposażone miejsce, w którym torunianie rozwijają swoje kulinarne pasje - gotują, smażą i pieką pod okiem profesjonalistów.
Szefowa Studia A jest z wykształcenia... archeologiem (ukończyła Wydział Nauk Historycznych UMK). Skończyła również studia podyplomowe na Wydziale Ekonomii i Zarządzania. Przez 13 lat pracowała w pionie finansowym dużej międzynarodowej korporacji. W końcu zdecydowała, że jej miejsce jest gdzie indziej. Przyznaje, że zawsze ciągnęło ją w stronę gastronomii. Realizację marzeń rozpoczęła od gruntownego poznania branży.
- Do nowej roli przygotowywała się bardzo skrupulatnie - mówi Joanna Cieślak-Ospalska. - Zaczęła od kursów i szkoleń podnoszących umiejętności i kompetencje menedżerskie, zdobyła uprawnienia do prowadzenie działalności gospodarczej w branży żywieniowej. A w roku 2014 ukończyła studia podyplomowe Food Design w Wyższej Szkole Kulinarnej w Warszawie (pracę dyplomową poświęciła kuchni regionu toruńskiego, jej promotorem był Piotr Bikont). Od 2015 jest audytorem wewnętrznym systemu HACCP, zaliczyła również kurs Profesjonalnego Zarządzania w Gastronomii - wylicza Joanna Cieślak-Ospalska.
Wreszcie w listopadzie 2015 wyremontowała lokal przy ul. Lelewela 33. To tam ruszyło Studio A. Akademia Agnieszki Michałowskiej organizuje warsztaty kulinarne i kursy gotowania. Tylko tutaj można dowiedzieć się, jak przyrządzić jajko na 100 sposobów.